Valokuvia 2000

Kuvaajat: Markku Kontturi, Merja Myllys ja Jaakko Kuusinen

Huippukisa vie huipuillakin mielet vakaviksi varsinkin lähtöhetkellä. Karttaa tutkimassa (vasemmalta) Marika Mikkola, Bäkkelaget (sijoitus D21A/8.), Miikka Hernelahti, Delta (H21A/11.), Kenneth Cederberg, PIF (H21A/20.) ja Frauke Schmitt Gran, Saksa (D21A/12.). Kevään menestyjä Marika Mikkola paransi roimasti viime vuoden sijoitustaan, joka oli 59. MM-99 pikamatkan pronssimitalisti Schmitt Gran oli ensi kertaa Forssassa.

pikkuranskalaiset.jpgKännykkäkisoissa oli mm. koko viime vuoden juniorien MM-viestin kultakolmikko: Suomen Heikelä, Lakanen ja Ikonen sekä Ranskan hopeakolmikko Peyvel (oik.), Gueorgiou (vas.) ja Gonon. Jälki-ilmoittautuneena kärjessä lähtenyt Thierry Gueorgiou osoitti Forssassakin suuret kykynsä. Hän oli yleisörastilla (rasti 8) 14., rastilla 9 pummin jälkeen 66., mutta maalissa jälleen hienosti 29.

pikkumonro.jpgIso-Britannian Heather Monro sai järjestäjät yhtä iloiseksi kuin on tässä itsekin vieraillessaan ensi kertaa Forssan Kännykkäkisoissa. Tuolloinen maailman listan kuutonen sijoittui Hämeen maastossa 12:nneksi.

pikkukozlov.jpgVenäjän edustussuunnistaja Vladimir Kozlov on ainut ulkomaalainen, joka on osallistunut jokaiset seitsemän kertaa Forssan Kännykkäkisoihin. Kuvassa Kozlov selittää loppulenkin kiemuroita Hämeen Sanomien toimittajalle Pentti Talikaiselle (vas.), Jukka Lankille ja kisojen pääratamestarille Aimo Vähä-Pietilälle.

pikkusandvik.jpgKun naisten pääsarjan suuret ratkaisut tapahtuivat 3. rastilla, niin miehissä ne tapahtuivat vasta yleisörastin jälkeen viimeisellä kilometrillä, jonne voittaja Tore Sandvik (kuva) on juuri jatkamassa matkaansa. Esimerkiksi Sandvik oli yleisörastilla (rasti 8) 9. ja maalissa 1. Sen sijaan pitkään kisaa johtanut Pasi Ikonen, joka johti myös yleisörastilla, tipahti 49:nneksi kymmenennellä rastilla, jossa johtoon siirtyi Simo Martomaa. Simon kohtaloksi muodostui kisakeskuksen vieressä ollut toiseksi viimeinen rasti (rasti 11), jossa hän tipahti sijalle 53.

Antti Harjun "loppuhaitari" oli 9. rasti/sija 4., 10. rasti/sija 11., 11 rasti/sija 5., 12. rasti/sija 12. ja maalissa 13. Lisäksi mm. rastilla 9 Raimo Turtisen sija vaihtui 21:stä 147:ään ja Ranskan Francois Gononin 20:stä 145:teen. Rastilla 10 Petteri Muukkosen 6. sija muuttui sijaksi 78, Michail Mamleevin 23. sija sijaksi 125 ja Petri Noposen 15. sija sijaksi 32. Rastilla 11 mm. Miika Hernelahti putosi sijalta 5 sijalle 12 ja Antti Ryynänen sijalta 19 sijalle 41. Leimaus väärällä viimeisellä rastilla nollasi mm. Jonne Lakasen ja Australian Troy de Haasin huippusijoitukset jne.

pikkuloppusuora.jpgTimo Saarinen, VaHa, näyttää mallia, kuinka 20-vuotiaat juniorit "rynnivät" kaikkien aikojen menestykseensä Kännykkäkisojen miesten pääsarjassa. Viime vuotinen pohjoismaiden mestari rutistaa itsensä tässä häkellyttävästi 12. sijalle. Vielä hurjemmin rutisti Ruotsin Peter Öberg, joka sijoittui kolmanneksi. Niinpä molemmat olivatkin vahvoja suosikkeja nuorten MM-kisoissa. Edessä PIF:n Samuli Salmenojakin (59.) vilkuilee, mitä on tapahtumassa, kun Saarinen on ajanut hänet kolmella minuutilla kiinni. Oikealla Lynxin Meri Louhisola, D21A:ssa 62.

pikkuengstrand.jpgKisahetkellä maailman Cupin kakkosena ollut Ruotsin Emma Engstrand sijoittui nimekkäästä Ruotsin maajoukkuekaartista toiseksi parhaiten, kymmenenneksi.

pikkuhaastattelu.jpgKohtalonsa itse kullakin. Miesten pääsarjan kisahistorian ylivoimainen menestyjä Janne Salmi haastattelemassa Venäjän Valentin Novikovia, miestä, jota Salmi ei ole koskaan Kännykkäkisoissa voittanut! Novikovin sijoitukset ovat 2./-98, 6./-99 ja nyt jälleen toinen vain 2 sekuntia Norjan Sandvikista. - Tosin tänä vuonna Janne ei, kovista haluistaan huolimatta, kyennyt sairautensa takia suunnistamaan Forssassa. Forssan Kännykkäkisojen jälkeen Valentin Novikov suunnisti kaksi ylivoimaista EM-kultaa Ukrainassa.

pikkuanttila.jpgTampereen Pyrinnön Liisa Anttila jäi kahdesta edellisestä Forssan Kännykkäkisasta pois selityksellä: "En minä siellä kuitenkaan pärjää". Sikäli totta, että aivan "mitalisijoituksia" ei Liisa ole aikaisemmin Kännykkäkisoissa "kolkutellut", vaikka menestys ei huono ole ollutkaan. Nyt kova halu osoittaa, että "kyllä minä Forssassakin..", toi tuloksena hienosti toisen sijan 22 sekuntia Reeta-Mari Kolkkalasta, ja suuri joukko maailman huippuja takana.

pikkud12.jpg12-vuotiaiden tyttöjen normaaliradan parhaat vuonna 2000 olivat 1. Sanni Salonen VaHa, 2. Krista Moisio KoKV, 3. Mari Hiltunen VaHa ja 4. Tea Antila TP.

pikkujurenikova.jpgTämän hetken Tsekin ykkösnaisen Eva Jurenikovan viimeinen rutistus vie vielä maalisuoralla ohi AuVa:n Petri Antikaisen. Jurenikova sijoittui 16:nneksi 2.59 Kolkkalalasta ja Antikainen 40:nneksi H16-sarjassa.

pikkukolkkala.jpgForssan Kännykkäkisojen todellinen kuningatar tervehtii "alamaisiaan". Ilmeessä ei näy tippaakaan "vallanhalua", sen sijaan suorituksissa kylläkin, sillä Reeta-Mari Kolkkala otti jo käsittämättömän neljännen voittonsa maailman valioiden joukossa seitsemän vuoden aikana. Kolkkalan voitot naisten pääsarjassa ovat vuosilta 1994, 1995, 1999 ja 2000.

pikkuh21a.jpgEnsimmäisen kerran miesten pääsarjan kolmoisvoitto meni ulkomaille. Eivät ole miehetkään heppoisia, voittaja Norjan Tore Sandvik johti maailman Cupia, kakkonen Venäjän Valentin Novikov voitti heinäkuussa kaksi Euroopan mestaruutta ja kolmosesta Ruotsin Peter Öbergistä povatiin nuorten maailmanmestaria. Suurempi yllätys sensijaan oli, että suomalaisista parhaimmat olivat tällä kertaa, juuri pikamatkalla ja tässä porukassa, EsSu:n Juha Miettinen neljäs ja Femmanin Mats Haldin viides. - Ilmeet kertovat Juhan ja Matsin tyytyväisyyden.