Valokuvia 2002

Kuvaajat: Merja Myllys, Jaakko Kuusinen ja Erik Borg
Teksti: Timo Rapakko

luderpalk_pieni.jpgSimone Luder, SVEITSI, maailman ehdoton ykkösnainen suunnistuksessa niin maailmanmestaruusvuonna 2001 kuin Forssan Kännykkäkisojen aikanakin. Simone tuli Forssaan toisen kerran, johti kisaa ensimmäiseltä rastilta maaliin ja voitti muut maailman ja Suomen huiput hämmästyttävällä 2.46 minuutin erolla. Suoritus on todennäköisesti naisten pääsarjan kovin yhdeksän vuoden aikana, sillä parhaiden rastivälien aikasummasta Luder jäi vain 1.02 min. Ero on pienin neljän vuoden EMIT-kaudella mitattuna. Palkintoshekki, 1 260 euroa, ei voinut Jokioisten metsissä oikeampaan osoitteeseen mennä?

ikonen2_pieni.jpgPasi Ikonen, jolla on vuoden 2001 pikamatkoilta mm. Forssan Kännykkäkisojen voitto, Suomen mestaruus ja maailmanmestaruus, tuli kiireellä kisoihimme mutta piti myös kiirettä tarkassa maastossa johtaen ensi metreistä maaliin saakka Luderin tapaan. Oli siinä lähes 180 kilpakumppanilla ihmettelemistä, kuten kuvan toimittajillakin. Vasemmalta Seppo Veijalainen, Turun Sanomat, Olavi Mäki, STT ja Aki Saranen, Helsingin Sanomat.

Miesten hurjin voittajasuoritus lienee Ikosen vuoden 2001 voittoaika, jolloin hän jäi vain 44 sek. kaikkien muiden kilpailijoiden parhaasta rastivälisummauksesta. Samalle tasolle yltänee vuoden 1996 voittajan Rudolf Ropekin, TSEKKI, voittoaika?

Kännykkäkisojen pääsarjoissa juhlivat vain maailman ykköset, sillä kisahetkellä Pasikin johti sekä maailman cupia että maailman rankia Simone Luderin tapaan. Ikonen oli miehissä kolmas kahteen voittoon yltänyt suunnistaja. Kaksi muuta ovat Janne Salmi, TuS ja Tore Sandvik, NORJA.

lakanen_pieni.jpgJani Lakanen, Delta, yksi maailman supersuunnistajista ja vuoden 1998 Kännykkäkisa-voittaja, oli vuoden tauon jälkeen mukana. Jälki oli taas hämäläismaastoissa mestarismiehen mukaista. Lakanen laittoi Ikosen kovimmalle sijoittuen toiseksi 41 sekuntia päässä mutta jättäen Liettuan Marius Mazuliksen ja Australian Troy de Haasinsijoille kolme ja neljä.

2000-luvulla Jani on tehnyt vakuuttavaa jälkeä maailman huipulla; vuonna 2000 maailman cupin voitto, vuonna 2001 normaalimatkan MM-hopea ja MM-viestikulta sekä vuonna 2002 maailman cupin viides sija ja viestin EM-kulta!

borg_pieni.jpgTässä näette ehkä maailman ahkerimman suunnistus- ja hiihtosuunnistustoimittajan Erik Borgin, NORJA. Hän tekee juttuja ja toimittaa kuvia useamman eri maan lehtiin kaikista tärkeistä kisoista. Borg oli jo toisen kerran tekemässä juttua Norjan lehtiin Forssan Kännykkäkisoista. Juttua täydensi, tietysti, suora kuva illan kisasta aamun lehteen. Tällä kertaa jutun painopisteenä oli kaksinkertaisen voittajan Tore Sandvikin senhetkinen suunnistusvarmuuden katoaminen.

Iloinen Erik pitää myös omasta kunnostaan hyvää huolta, mistä osoituksena Forssan Kännykkäkisojen hieno 16. sija H35-sarjassa.

kisakeskus_pieni.jpgForssan Kännykkäkisojen tavoitteena on aikaansaada kulloinkin kisakeskus, jossa kaikki - seurattavuus silmin ja korvin, ihmiset sekä kaikki toiminnot - ovat lähekkäin. Vaikka asia on suunnittelijoista, maanomistajista ja maastosta riippuvainen, useasti siinä on onnistuttu melko hyvin.

launiainen_pieni.jpgSamuli Launiainen, Delta, joka oli tänä vuonna ensi kerran miesten maajoukkueessa, vieraili toisen kerran Forssassa. Tuloksena takuuvarma huippusijoitus eli viides vuoden 1999 vierailun tapaan.

venalaiset_pieni.jpgLounais-Hämeen Rasti on tunnetusti niin Suomen kuin maailmankin huippuseura miesten hiihtosuunnistuksessa keulakuvinaan Raino Pesu ja Jukka Lanki. Myös suunnistuksen puolella seurallamme on ollut ilo nauttia maailman huipuista ja upeista ihmisistä kolme vuotta. Tuolloin venäläiset Evgeni Fadeev (vas.) ja Alexei Pavilainen(oik.) edustivat LHR:ää. He suunnistivat niin maailman cupissa, MM- kuin EM-kisoissakin. Evgenin parhaimpina sijoituksina Portugalin MC-osakilpailun yhdeksäs ja MM-viestin neljäs sija ja Alexein hieno 14. sija MM-normaalimatkalla.

Lounais-Hämeen Rastin arvokkaat viirit luovutettiin Kännykkäkisoissa Evgenille ja Alexeille. Viirin saannin mahdollistavat vain maajoukkue-edustukset tai mestarisuoritukset, niin myös seuratoimintasektorilla.

konig_pieni.jpgMaailman ehdoton sprinttikuningatar Vroni König-Salmi, SVEITSI (oik.) osallistui jo seitsemännen kerran Forssan Phone Gamesiin. Sijoitukset ovat aina olleet hyviä, mutta kovasta tasosta johtuen Vroni ei ole vielä yltänyt kolmen joukkoon. Tällä kertaa se oli lähellä, sillä Vroni oli vielä viimeisellä rastilla toisena, mutta erehtyi maaliintulon osalta niin, että tipahti viidenneksi. Ensi vuonna?

Tässä kuuman ryhmän lähdössä näemme myös huippusijoituksiin yltäneet Matthias Niggli, SVEITSI, 30., takana Brigitte Wolf, SVEITSI, 10. sekä tällä kertaa epäonnistunut Raimo Turtinen, Hiisi, sija 105.

vare_anttila_pieni.jpgSomeron lahjakkaaseen kasvattiin Teemu Väreeseen, PR, uskottiin jopa Veikkauksen vedonlyönnissä. Silti pieni epäilys häilyi ilmassa, olihan laaja maailman huippukaarti mukana. Teemu ei pettänyt luottamusta, vaan sijoittui upeasti yhdeksänneksi.

Rinnalla lähteneen Liisa Anttilan, TP, neljäs sija ei sen sijaan ollut samanlainen yllätys. Se oli Liisan toiseksi paras sijoitus Forssassa. Vuonna 2000 hän sijoittui toiseksi.

Takana odottavat vuoroaan Janne Weckman, VeVe, sija 33., Timo Saarinen, VaHa 17., Mari Sane, HS, 58. ja FORSSAN KAIKKIEN AIKOJEN SANKARI (neljä voittoa) Reeta-Mari Kolkkala, LiePa, nyt 14.
Lasten lähtö

Nuorten lähtöpaikalla on keskittynyt tunnelma H-hetken lähestyessä. Kun karttaa on jo "kurkkimassa" Riku Partanen, KR (H12/sija 23.), vuoroaan odottavat vas. Tuukka Rajamäki, KyRa (H14/26.), Niilo Lusila, AR (H16/10.), Laura Rantanen, TP (D14/41.) ja Eveliina Kosola, EKU (D10RR/19.).
Matthias Gilgien

Sveitsin maajoukkuesuunnistaja Matthias Gilgien osoitti olevansa todellinen huippusuunnistaja sijoittuen 31:nneksi kärjestä 3.28. Tämän yleisörastin leimaushetkellä Matthias oli sijalla 24.
Kim Gagerud

Kesä 2002 on ollut Kim Fageruddille, Femman, tuloksellinen nousukausi. Niin myös suoritus Forssa Kännykkäkisoissa, sijoitus upeasti kahdeksas, jonka seurauksena tuli "vyölle monen supermiehen päänahka". Häviötä Ikoselle vain 1.30!

Kimin kihlattu, Lounais-Hämeen Rastin kasvatti Salla Sukki, TuS, säväytti myös yleisöä sijoittumalla naisten pääsarjassa seitsemänneksi. Se oli osoitus mitä kesän aikana tuleman pitää, esim. Kainuun Rastiviikon voitto. Tällä nuorten MM-hopeamitalistilla aikaisemmat sijoitukset Forssassa ovat olleet 61., 83. ja 36. - Jokohan Salla ihan ensi vuonna menee Sveitsin MM-kisoihin?
Reeta-Mari Kolkkala ja Ingunn Fristad

Ingunn Fristad, NORJA, (takana) sijoittui toisena norjalaisnaisena kolmen joukkoon eli juuri kolmanneksi. Saman sijoituksen suunnisti viestin maailmanmestari Elisabeth Ingvaldsenvuonna 1999. Fristadin suoritus oli tasaisen varma, sillä huonoimmillaankin kisan aikana hän oli seitsemäs.

Kaksi minuuttia aikaisemmin lähtenyt Forssan sankari Reeta-Mari Kolkkala, LiePa, 14., omasi tälläkin kertaa täydet mahdollisuudet kolmen joukkoon, sillä esimerkiksi viidennellä rastilla hän oli vielä viidentenä, mutta seuraavilla kahdella lyhyillä rastiväleillä tuli pummi, niissä sijoitukset 63. ja 58. Kuva: Erik Borg
Valentin ja Leonid Novikov

Kaksi iloista velikultaa Venäjältä, Valentin ja Leonid (H18) Novikov. Talvella käydyissä suorissa mail-neuvotteluissa kaksinkertainen Euroopan mestari Valentin totesi: "En pääse, kun kisaohjelma on niin tiukka, mutta ilmoitan, jos tilanne muuttuu. Leonid sen sijaan tulee." Kului kaksi viikkoa kun Valentin, jolla oli hurjat sijoitukset Forssassa 2., 6. ja 2., mailasi: "Tulen ja se on varma!" Ehkä kova taso ja palkinnot muuttivat suunnitelmia? Näin järjestäjillä oli kaksinkertainen ilo, sillä juniorien maailmanhuippu (JWOC 2002 kolmas) Leonid nähtiin ensi kertaa Forssassa. Molemmat suunnistivat hienot sijoitukset, Valentin 19. ja Leonid (H18) neljäs. Kotiin lähtiessään molemmat naureskelivat kuuluttamon suuntaan, että ei ihan mennyt niin kuin ajateltiin, mutta ensi vuonna!
Yvonne Gunell

Yvonne Gunell, PIF, suunnisti jälleen hienosti Forssassa sijoittuen 13:nneksi. Aikaisemmat sijat ovat 12. (1999) ja viides (2000). Tämä Pohjanmaalta kotoisin oleva taitoniekka on vakiinnuttamassa paikkansa maajoukkueeseen. Maailman cupin 2002 kokonaispisteissä hän oli 39. Kohta Kännykkäkisojen jälkeen kisojen kuuluttajakin sai nähdä, että Yvonne satsaa ja harjoittelee tosissaan tavattuaan hänet lähes 2,5 tunnin harjoituslenkiltä.
Petri Fonsell

Someron ykkössuunnistajiin kuuluva Petri Fonsell testasi ensi kertaa huippukisoissa uuden sarjansa (H35) tason. Taso osoittautui kovaksi kärkenä tämän kesän H35-sarjan maailmanmestari Timo Nurmela, joka uusi viimevuotisen voittonsa. Petri suunnisti sijalle 25 sarjassa, jossa oli osanottajia myös Norjasta, Liettuasta ja Tanskasta. Kuva: Erik Borg
Maalissa

Jännittävä pikamatka on takana näillä suunnistajilla: edestä Elmeri Vähänen, TP (H21A1/84.), Andrej Ferchalov, VENÄJÄ (H40/27.), Hannu Mäki, KangSK (H65/38.). Taaimaisena on helposti tunnistettavissa Suomen yksi kaikkien aikojen lahjakkaimmista suunnistajistamme Ari Anjala, IkNV. Ari näytti taas taitonsa, nyt H40-sarjassa, sijoittuen kolmanneksi Pekka Ahosen, KooVee ja Vladimir Alexeevin, VENÄJÄ, jälkeen.
D10RR-sarjan palkintojenjako

Nuorissa harrastajissa on lajiemme tulevaisuus. Aika hyvältä näyttääkin, sillä esimerkiksi Forssa Kännykkäkisoissa oli 10-vuotiaiden (H/D) sarjoissa lähes 70 suunnistajaa. Myöhäissyksyllä koululaisten SM-kisoihin osallistui samanikäisiin peräti 311 tyttöä ja poikaa! Kansainvälisellä areenalla parhaimmiksi nousivat 1. Salla Koskela LHR, 2. Ilona Lehtinen RR, 3. Milla Saarimäki AngA, ja 4. Pinja Kurppa AngA.
H21A1 palkintojenjaossa

Sade yllätti Kännykkäkisat vasta viimeisten palkintojen jakojen aikana. Niinpä kisojen pääsarjan maailman ja Suomen tähdet joutuivat kokemaan kosteutta jopa niin, että toisen voittonsa kuitannut Pasi Ikonenkin joutui turvautumaan 1 260 Euron palkintoshekin suojaan. Toiseksi suunnisti Jani Lakanen, Delta, 3. Marius Mazulis, LIETTUA, 4. Troy de Haas, AUSTRALIA (poissa), 5. Samuli Launiainen, Delta, 6. Jonne Lakanen, Delta, 7. Antti Harju, KR, 8. Kim Fagerudd, Femman, 9. Teemu Väre, PR ja 10. Samuli Salmenoja, PIF (poissa).

Jos joku ei tiedä, niin esimerkiksi Antti Harju on kovasta suunnistajasuvusta, sillä hänen äitinsä Sirkka-Liisa edusti Suomea kaksi kertaa MM-kisoissa ja isä on voittanut mm. Jukolan viestin.
H60 palkintojenjaossa

60-vuotisissa veteraaneissa Yrjö Nikkinen, HyRa, suunnisti jo kolmannen kerran Kännykkäkisan voittajaksi. Aikaisemmat huippusuoritukset ovat vuosilta 1995 ja 1997. Tällä kertaa Yrjö oli harvinaisen ylivoimainen, sillä Kauko Törhönen, KangSK, hävisi 2.04 min. Muilla palkintosijoilla olivat 3. Reino Österberg, LeSi, 4. Kari Kuokkanen, TVV, 5. Juhani Jokinen, MaMa (poissa) ja 6. Raimo Laitinen, HiKi.
Simone Luder

Tämä supernainen ansaitsee toisenkin kuvan. Simone Luder, SVEITSI, on ollut v. 2002 koko kauden maailman selvä ykkönen. Forssan Kännykkäkisojen voiton lisäksi hän voitti mm. maailman cupin, Ruotsin Rastiviikon ja normaalimatkan Euroopan mestaruuden!
H45 palkintojenjaossa

Kuvan ykköspallilla seisova herra, Jukka-Pekka Rantio, HauSi, hallitsee sarjaansa (H45) miesten ikäsarjoista ehkä ylivoimaisimmin. Vaikka Jokioisissakin oli mukana Suomen kivenkova kärki ja iso osanottajamäärä (72), JiiPee jätti 20 minuutin pikapyrähdyksessä seuraavaa 2.20! Muut "mitalistit" olivat 2. Heikki Peltola, KR, 3. Ilkka Saarimäki, AngA, 4. Willi Muller, SVEITSI, Rainer Helkkula, Tume, 6. Ari Anttas, Hiisi (poissa) ja 7. Erkki Paananen, HauSi.

Yleisessä sarjassa heistä kovin on aikanaan ollut Willi Muller, jolla on mm. MM-kisojen normaalimatkalta 10.sija (Unkari 1983). Myös Heikki Peltola edusti Suomea MM-Australiassa vuonna 1985.
Raiskiot

Lounais-Hämeen Rastin oma juniorityö on ollut lähes kautta aikain runsasta ja laadukasta. Siitä näyttönä mm. Sinettiseura-tunnustus jo kolme kertaa. Tässä Sakari Raiskio antaa viimeiset ohjeet ennen lähtöä Elina-tyttärelleen (D10RR/22.) ja Oskari-pojalleen (H12/5.).