Valokuvia 2001

Kuvaajat: Markku Kontturi, Merja Myllys ja Tapio Tuomela
Teksti: Timo Rapakko

ikonen_juoksee_pieni.jpgKuvagalleriamme avaukseksi sopii varmasti parhaiten tämä mies! Mies, josta tekstittäjän entinen kisareissu- ja lenkkikaveri Pauli Siitonen sanoi Suunnistajassa 9/2001: "Ikosen menestys ilman kompassia alkaa olla niin hurja urheilusaavutus, että se ylittää minun vertailussani juoksulajien maailmanennätykset. Suunnistus on niin hurjan vaativa laji, yksi maailman vaativimmista." Paulin kommenttiin on helppo yhtyä. Siinä ehkä samalla sopivia terveisiä juoksija-suunnistaja keskustelulle Cosmoksen demari-palstalle. Kuva: Tapio Tuomela

poikah14_pieni.jpgTämännäköistäkö on Tampereen Pyrinnön nuorisokoulutus parhaimmillaan? Ihailkaamme Tuomo Savolaisen ennakkosuunnittelua lähdön hetkellä. Paneutuminen toi Tuomolle 26. sijan H14-sarjassa.

meisterit_pieni.jpgSabrina Meister, Sveitsi, vieraili Forssan Kännykkäkisoissa jo kuudennen kerran ollen taas hienosti viides 105 naisen pääsarjassa. Sabrinalla on Sveitsin huippunaisista selvästi paras sijoitus Kännykkäkisoissa noina kuutena vuotena. Vuonna 1999 hän oli kahdeksan rastia voitossa kiinni, mutta 11. rasti teki tempun ja lopputulos oli 7. sija. Äitiysvuoden jälkeen koko perhe oli lähtenyt Forssaan. Aviomies Rolandkaan ei ole mikä tahansa suunnistaja. Sen saivat H35-sarjalaiset kokea, sijoitus 17.

d21a_pieni.jpgNaisten pääsarjan voitti ensimmäisen kerran ulkomaalainen; Forssa-sankariksi nousi Emma Engstrand, Ruotsi. Hopean otti Marika Mikkola, EsSu; 3. Reeta-Mari Kolkkala, LiePa; 4. Heli Jukkola RasKa; 5. Sabrina Meister, Sveitsi; 6. Anniina Paronen, LiePa; 7. Käthi Widler, Sveitsi ja 8. Katja Honkala, LiePa. Kun Satu Mäkitammi oli myös hienosti 12., niin Emman lisäksi kaikki aikaisemmatkin Forssa-voittajat, Reeta-Mari (1994, 1995, 1999 ja 2000), Anniina (1996), Katja (1997) ja Satu (1998) osoittivat jälleen, että oli taso kuinka kova tahansa, niin "me olimme jälleen kovia Forssassa". Esim. Parosen kuuden vierailun "huonoin" sija on tämä 6. sija! Siinä valossa ei käsittänyt kommentteja Anniinasta suunnistajana MM-kisojen kynnyksellä!

mazulis_pieni.jpgMarius Mazulis, Liettua, halusi suunnistaa kolmannen kerran Forssan Kännykkäkisoissa, vaikka muut Knuuttila-tallin miehet eivät tällä kertaa ehtineetkään mukaan. Sijoitus komeasti kahdeksas. Tarina miehestä on luku sinänsä: Marius pyrki Lounais-Hämeen Rastiin heinäkuussa 1997. Kun tuolloin 10 vuotta suunnistusta harrastaneella 20-vuotiaalla ei ollut oikeastaan mitään saavutuksia, seuramme ei häntä ymmärtänyt tarvita. Sen jälkeen alkoi yksi jyrkimmistä nousutarinoista maailman huipulle. MM-kisoissa 1999 Skotlannissa Mazulis sijoittui rankalla ja suunnistuksellisella normaalimatkalla 18:nneksi. Suomalaisista vain "Kenkku" voitti hänet 25 sekunnilla. Pikamatkalla sijoitus oli myös loistava, 20., vain 2.28 Rostrupista. Ennen MM-kisaa hän oli jo Tiomilan ankkuriosuuden parhaimpia. Tuoreen Suomen mestarin tämän vuoden MM-menestykset me hyvin tiedämmekin: pika 13., viestin toinen osuus neljäs. Jostain kumman syystä hän ei halunnut suunnistaa parastansa eli normaalimatkaa? Mitä tämä nuori huippulahjakkuus vielä tekeekään?

d45_3parasta_pieni.jpgTänä vuonna D45-sarjan korkeimmalle pallille suunnistivat 1. Airi Toivonen, LiePa, 2. Margit Ampuja-Viirto, HS ja 3. Arja Nurminen VaHa.

luder_lahto_pieni.jpgViime ja tämän vuoden suunnistuskuningatar Simone Luder, Sveitsi, vieraili ensimmäistä kertaa Forssassa sijoittuen 16:nneksi yhdessä vuoden 1999 maailmanmestarin Yvette Bakerin kanssa. Simonen kompastuskivinä Eerikkilässä olivat rastit 1., 3., ja 6..

kisakeskus_pieni.jpgForssan Kännykkäkisoissa on aina väkeä ja tunnelmaa. Edessä keskellä mm. Tarpian Suunnan puuhamies Vesa Mäntylä, H55. Kuva: Tapio Tuomela

dehaas_pieni.jpgTroy de Haasilla, Australia, oli syytä suureen iloon Kännykkäkisojen 10. sijasta. Näin hän myös paransi australialaisten parasta sijoitusta huippumiesten joukossa. Akita World Gamesin voittaja Grant Bluett piti hallussaan aikaisempia australialaissijoituksia, vuonna 1998 16. ja vuonna 1999 17. Jo viime vuonna de Haas olisi sijoittunut korkealle eli 27:nneksi ellei olisi leimannut väärällä viimeisellä. de Haasin vuoden 2001 merkittävimmät saavutukset olivat MM-normaalimatka 20., ja MM-viestin 2. osuudelta toisena vaihtoon, mukana TuS:in Jukolan voittajajoukkueessa ja Kainuun rastiviikon voitto.

d10rr_pieni.jpgOsaava nuorisotyö on koko suunnistuksen elinehto. Forssan Kännykkäkisoissakin oli ilo nähdä 10-vuotiaiden tyttöjen pitkä rivistö osallistumispalkintoa vastaanottamassa.

engstrand_lahto_pieni.jpgEmma Engstrandin, Ruotsi, lähtöilmeestä on jo peilattavissa, että "tänään minä!" Niinhän siinä sitten kävi, että Emma otti johtopaikan jo 2. rastilla ja piti sen maaliin saakka. Viime vuonna Engstrand sijoittui Forssassa 10:nneksi. Tampereen MM-kisojen normaalimatka Emmalla ei mennyt hänen tasonsa mukaisesti (21.), mutta syksyllä hän otti kolme henkilökohtaista Ruotsin mestaruutta.

Emman kanssa pääsi lähtemään Paimion Rastin ehkä lahjakkain (nuori)mies, Markus Lindeqvist. Lahjansa hän näytti jälleen Forssassakin sijoittuen upeasti 22:nneksi, viime vuonna vielä hurjemmin 10:nneksi! Molemmilla kerroilla tuli sellaisia päänahkoja, että niitä on harvalla Markuksen ikäisellä kyvyllä.

arvonta_pieni.jpgKännykkäkisoissa on jo pitkään arvottu osanottajille huippukännyköitä "palkinnoiksi". Tänä vuonna onnellisiksi Benefon Q-kännyköiden (tuolloin 2 400 mk/kpl) omistajiksi tulivat nuorten sarjoista Olli Salo, AngA (H14) (edessä), ikäsarjoista Kari Nyman, KaRa (H40) (kädet ylhäällä) ja yleisistä sarjoista Sirpa Keränen, UrjU (D21C). Sirpan isä (takana) noutamassa palkintoa. Kenellähän onni on myötä ensi kesänä?

gonon_pieni.jpgRanskan nuorekkaasta huipputiimistä Francois Gonon teki tällä kertaa supersuorituksen sijoittuen 16:nneksi 147 valikoidun joukossa. Jo, ainakin tyyliltään, lähellä huippusuunnistajaa alkaa olla myös Olli Suonpää Liedon Parmasta (H12). Olli sijoittui sarjassaan kuudenneksi. - Vaikkakin Ollin iässä lienee tärkeämpää nauttia onnistuneesta suunnistuksesta kuin pitää huippusijoitukset mielessä? Kuva: Tapio Tuomela

lastenlahto_pieni.jpgViime kesän arki-iltanakin nuorten sarjoihin (H/D10-18) osallistui yhteensä 342 suunnistajaa. Nuorimpien lähtöpaikalla ovat vuorossa Timo Koota (1076) ValSu, kolmas H14-sarjassa, Mari Turunen (1258) LHR, 11. D10RR-sarjassa, ja Jenna Ylikoski (1241) SuSe, toinen D12TR-sarjassa.

mikkola_engstrand_pieni.jpgNaisten kärkikaksikolla, Emma Engstradilla ja Marika Mikkolalla on kädessään arvokkaat Benefon ESC!-paikantamiskännykät, arvo 1000 Euroa. Marikalle Forssan kisat olivat merkittävä käännekohta loukkaantumistauosta kohti Tampereen MM-kisoja. Loistava suoritus ja sijoitus saivat Marikan kyynelehtimään ilosta avoimesti: "Minähän olen jo kunnossa!" Tampereen MM-kisoissa sitten rävähtikin: viestikultaa ja normaalimatkan hopeaa!

baker_pieni.jpgVallassa olleen pikamatkan maailmanmestarin (1999) Yvette Bakerin, Iso-Britannia, toinen vierailu Forssassa tuotti 16:nnen sijan. Yvetten voidaan sanoa kuuluneen koko 90-luvun maailman kolmen parhaan suunnistajattaren joukkoon. Hän suunnisti jo 16-vuotiaana ensi kerran MM-kisoissa. Kun ikä tuplaantui (32 vuotta), Baker saavutti MM-kullan muiden menestystensä rinnalle. - Kuka muuten on jättänyt Maailman Cupin kesken kolmen osakilpailun jälkeen johtopaikalta (?) kuten Yvette teki vuonna 1998, kun muut intressit tulivat etusijalle!

Rajua on yrittäminen myös LHR:n venäläisvahvistuksella, Alexei Pavilaisella. Tuloksena hyvä 35. sija 3.04 kärjestä. Tampereen MM-kisoissa Alexei suunnisti elämänsä parhaat saavutukset, normaalimatkan finaalissa 14. ja karsinnassa 5. vain 59 sekuntia erävoittajasta Jani Lakasesta! Kuva: Tapio Tuomela

bohm_lahto_pieni.jpgVuoden 1997 MM-kultamitalisti ja vuoden 1999 MM-pikamatkan hopeamitalisti Itävallan Lucie Böhm oli ensimmäisellä käynnillään Forssassa. Sijoitus 30. 3.41 kärjestä. KooVeen Jari Ikäheimonen on päässyt lähtöviivalla maailmantähden seuraan. Jarin viimevuotinen sijoitus (57.) sijoitus heikkeni hiukan, nyt 126.

h21a1_3parasta_pieni.jpgTässä ei ole miesten pääsarja kolme parasta: Forssan sankari on kylläkin Pasi Ikonen, SK Pohjantähti, samoin kakkonen Puolan Robert Banach. Sen sijaan kolmospallille on hypännyt kisan nelonen Jonne Lakanen, Delta, kun kolmonen Tommi Tölkkö, KR, ei ehtinyt jäädä palkintojenjakoon. Forssan ykköspalli on aikaisemminkin ollut Pasilla lähellä, mutta kuitenkin kaukana. Vuonna 1999 hän johti kisaa rasteilla 2-4 päätyen sijalle 24. Viime vuonna Ikonen johti kisaa rasteilla 4-9 lopputuloksena 46. sija! Vuosi sitten syksyllä tuleva maailmanmestari lupasi kirjallisesti, että ensi vuonna hän tulee ja voittaa kisan! Lupaus oli vakuuttava; Pasi johti lähdöstä maaliin, ja voitto oli ylivoimainen. Robert Banachin (nuorten MM-kulta 1995) kakkossija ei ollut suurempi yllätys, niin hyvin hän on varsinkin tänä kesänä suunnistanut huipentumana MM-Tampereella sijat 12 (pikamatka) ja 13 (normaalimatka).