Valokuvia 2003

Kuvaajat: Kauko Keränen, Markku Kontturi, Jaakko Kuusinen, Merja Myllys ja Seppo Pessinen (Forssan Lehti)
Teksti: Timo Rapakko

kuva1_pieni.jpgUrjalassa suunnistettiin kymmenennet Forssan Kännykkäkisat eli juhlakisat. Lounais-Hämeen Rasti muisti kymmenen kertaa Forssan Kännykkäkisoihin osallistuneita LHR:n kullatulla mitalilla ja ruusulla. Kahdestakymmenestä joka kerta mukana olleesta onnitteluja olivat vastaanottamassa Mikko Eskola TP (vas.), Kauko Keränen UrjU, Miia Mikkola SomEsa, Arvo Mikkonen EE, Marja-Liisa Ruusunen EE, Matti Roivas UrjU ja Tuula Tulokas SuSi. Lämpimät onnittelut vielä kerran ja tervetuloa jatkossakin! Muut joka kerta mukana olleet selviävät netti-kisatilastostamme. TP:n Mikko Eskola on tuonut mukanaan joka kerta arki-illan huippukisoihin hurjan määrän pyrintöläisiä, nytkin ilmoittautuneita oli 93!

kuva2_pieni.jpgForssan Kännykkäkisa-voittaja vuonna 2003 Jarkko Huovila Halden SK ja 1000 euron palkintoshekki. 2. Johan Näsman RUOTSI, 3. Holger H. Johansen NORJA, 4. Timo Saarinen VaHa, 5. Antti Harju KR. Kuvan ulkopuolelta seuraaviksi sijoittuivat 6. Valentin Novikov VENÄJÄ (Delta), 7. Petteri Muukkonen MSParma, 8. Toni Louhisola TuMe, 9. Jani Lakanen Delta ja 10. Björnar Valstad NORJA. Tulevaisuuden suuret lupaukset Timo Saarinen ja Antti Harju näyttivät jälleen kyntensä maailman huippukisassa. Heiltä on lupa odottaa jatkossa ties mitä, mikäli esim. Harjun terveys sen sallii. Antin kolme viimeisintä Forssan Kännykkäkisasijoitusta ovat 13./2000, 7./2002 ja 5./2003! Samanlainen jälki Timollakin 12./2000, 7./2001, 17./2002 ja 4./2003! Siinä poikien päät ovat pysyneet viileinä kisan tulikuumasta luonteesta huolimatta!

kuva3_pieni.jpgNaisten mitalipallista oli tulla yksioikoinen. Onneksi Karoliina Sundberg Lynx, sekoitti jättiyllätyksellään hiukan pakkaa. Muutoin kärkikolmikko olisi ollut sama kuin maailman rankin kärki tuolloin pitkän aikaa. Kännykkäkisa-voittaja Vroni König-Salmi SVEITSI (TuS), 2. Simone Luder SVEITSI (TuS), 3. Karoliina Sundberg Lynx, 4. Hanne Staff NORJA, 5. Reeta-Mari Kolkkala LiePa, 6. Liisa Anttila TP (poissa), 7. Maria Rantala TP ja Brigitte Wolf SVEITSI (OK77). Maailmanlistan kärkikolmikon lisäksi seitsemän joukossa on myös jo muutaman vuoden maailman kovimpana maajoukkuekolmikkona pidetty sveitsiläistrio. Juuri tämä trio voittikin MM-viestikullan vuonna 2003.

kuva4_pieni.jpgRastijussien (Seinäjoki) kasvatti Juha-Matti Huhtanen osallistui ensimmäisen kerran Forssan Kännykkäkisoihin jo vuonna 1999 sijoittuen H16-sarjassa toiseksi. Tämän vuoden vierailu oli neljäs, seurana SK Pohjantähti, sarjana miesten pääsarja ja sijoitus 22. Loistava sijoitus maailman valioiden joukossa. Muutenkin Juha-Matti on jo ehtinyt näyttää useaan otteeseen H18-20 -sarjoissa, että Pohjantähden kansainvälisten menestyjien Keijo Parkkisen, Timo Karppisen ja Pasi Ikosen jalanjäljet ovat vahvasti tähtäimessä.

kuva5fl_pieni.jpgJo ilmeestä näkee, että Vroni König-Salmi SVEITSI (TuS), oli päättänyt lopettaa höpinät siitä, että hän ei muka pystyisi Forssan Kännykkäkisoissa kolmen joukkoon! Nyt, kahdeksannella osalistumiskerralla, tuli voitto ja 1000 euron shekki, vaikka vastus oli taas kovinta mahdollista luokkaa. Taakse jäivät muiden muassa tuolloin jo pitkään maailman rankin kärkikolmikkona olleet Simone Luder, SVEITSI ja Hanne Staff, NORJA. Viime vuoden Forssan voittajan Simone Luderin oli taivuttava nyt 6 sekuntia. Hanne Staff oli neljäs Urjalan vaativassa hämäläismaastossa. Onneksi olkoon Vronille vielä kerran! Hänelle jos kelle soi Forssan Kännykkäkisojen naisten pääsarjan voiton. Kaikenkaikkiaankin sveitsiläiset ovat jo yhdeksän vuoden ajan olleet Kännykkäkisojen suuria ystäviä. Kuva: Seppo Pessinen

kuva6_pieni.jpgYoshinori Takahashi JAPANI, on toinen Forssan Kännykkäkisoihin osallistunut japanilainen. Vuonna 2001 Shihoko Ochiai sijoittui naisten pääsarjassa sijalle 94. Tekstintekijän mielestä Takahashi suunnisti hyvin - hänelle varmaankin hyvin poikkeuksellisessa maastossa - häviten Huovilalle vain 8.44. Turun Sanomat (7.6.2003) esitteli miehen ja hänen vierailunsa Suomessa. Yoshinori Takahashi voitti myöhemmin elokuussa Japanin MM-2005 esikisamaastossa miesten pääsarjan. Matka 8.4 km, nousua 445 m ja aika 1.05.31. Ainoa ulkomaalainen Juha Nivukoski oli viides ajalla 1.10.03.

kuva7fl_pieni.jpgJohan Näsman RUOTSI, voitti nuorten MM-normaalimatkan Jyväskylässä vuonna 1992, ja Chris Terkelsen, TANSKA, joutui raskaasti pettyneenä jäämään hopealle. Näsmän, joka on Ruotsin MM-vakiokalustoa, suunnisti loistavasti Urjalassa sijoittuen hopealle 19 sekuntia Huovilasta. Edellinen osallistuminen vuonna 2001 tuotti myös hienon 19. sijan. Pikamatkaa vastaavalla keskimatkalla Johan Näsmanin kausi 2003 oli muutenkin menestyksekäs: MM-kisoissa 13. sija ja PM-kisoissa 7.. Lisäksi sprintin PM-pronssi. Tiedostettakoon tässä, että Urjalan kisan kolmonen Holger H. Johansen, NORJA oli vastaavalla matkalla MM-kisoissa 8. ja PM-kisoissa hopealla. Kuva: Seppo Pessinen

kuva8_pieni.jpgVuoden suunnistuskuningatar Simoner Luder, nykyisin Niggli, SVEITSI, on tässä, ei MM-, vaan Kännykkäkisojen maalisuoralla. Tämän kuvan välityksellä Forssan Kännykkäkisoilla on ilo onnitella tätä ihmenaista, joka jo nyt on tekemässä ainutlaatuista MM-menestyssarjaa, johon kuuluu muun muassa täysi potti, neljä kultaa samoissa kisoissa. Se sinänsä on jo ennennäkemätöntä. Vuosina 2001-2003 vierailut Forssassa ovat tuottaneet sijoitukset 16, 1 ja 2.

kuva9_pieni.jpgkuva9b_pieni.jpgForssan Kännykkäkisoja, eritoten pääsarjoja, ei voiteta kuin 100 %:lla panostuksella. Senhän me tiedämme, että moinen suoritus vetää kenet tahansa polvilleen...

...jopa Jarkko Huovilankin Halden SK, joka suunnisti ainutlaatuisen voittonsa. Syystäkin ilo on ylimmillään Maria Hoffmanin kanssa. Huovilaa, Karkkilan kasvattia ja nyt Halden SK:n kantavaa voimaa monet ovat pitäneet puhtaana normaalimatka- ja viestimiehenä. Normaalimatkalla hän onkin ollut ehdotonta maailman eliittiä, esimerkkinä MM-2001/10., EM-2000/7., PM-2003/5. ja MM-Sveitsi 17. Mutta kuka olisi pannut Jarkon puolesta roponsa likoon, että hän pesee koko maailman eliitin Forssan Kännykkäkisojen pikamatkalla? Tokkopa moni, sillä aikaisemmat sijoitukset olivat 54, 32, 8, 119, 8, ja 63. Jarkko on Kännykkäkisavoittaja ja nyt pikamatkankin supermies. Huovila johti Urjalassa kisaa 3. rastilta maaliin. Lisävakuutena kevään PM-katsastusvoitto ja syksyllä Norjan mestaruus samalla (keski)matkalla! Ilmankos Jarkko yltyi kehumaan norjalaisessa Haldens Arbeiderbladissa 1000 euron shekkiä hehkuttaen Forssan Kännykkäkisoja vuoden kolmanneksi tärkeimmäksi heti MM- ja PM-kisojen jälkeen. - Todettakoon samalla, että Urjalan kisat olivat ainakin neljässä norjalaislehdessä näyttävästi esillä kuvan kera.

kuva10_pieni.jpgNuorten H18-sarjassa pidettiin ”taitavaa” vauhtia, sillä esimerkiksi voittajan Aleksi Mattilan TuS, aika oli 3.7 km:n matkalla 24.40! Toinen, Joona Järvinen KooVee hävisi 55 sekuntia. Kolmanneksi sijoittui Janne Rantanen LHR ja 4:nneksi Juho Uotila Hiisi.

kuva11fl_pieni.jpgKymmenen kertaa mukana, neljä voittoa ja taas mainiosti eli viides. Kyse on tietenkin Forssan Kännykkäkisojen suurimmasta sankarista Reeta-Mari Kolkkalasta. Reetan vauhtia ja taitoa saavat metsän siimeksessä tuta Terhi Kujala PoRa, sija 96 ja Signe Dambe LATVIA (PR), sija 98. Saas nähdä lopettaako Reeta huipulla vai nähdäänkö vielä ihmeellisempää eli viides voitto Forssan seudulla? Kuva: Seppo Pessinen

kuva12_pieni.jpgNuorimpien ote suunnistukseen lähtöhetkellä näyttää mallikkaalta. Paneutuminen on täydellistä. Tulos olikin molemmilla erinomainen. Vasemmalla Niko Väyrynen IHR, H12, sijoitus 14. ja Tuomo Stenberg (1234) MS-52, H10RR, sijoitus 10.

kuva13_pieni.jpgTämän näköisiä ovat D14-sarjan parhaat. Kännykkäkisa-voittajana Laura Palm KangSK, 2. Sanni Klemelä LHR, 3. Elina Virekunnas TP, 4. Marika Teini EKU (piilossa), 5. Anna-Sofia Marila SuSe, 6. Heini Papinsaari KangSK ja 7. Krista Salonen HauSi. Jos on Palmin Lauralla taitoa, niin on hänellä myöskin ollut onnea, sillä vuonna 2000 hän voitti arvokkaan arvontakännykän kisoissamme!

kuva14_pieni.jpgTässä näemme vuoden suomalaissuunnistajan, Heli Jukkolan RasKa, jo viidennen kerran Forssan Knnykkäkisojen lähtöpallilla. Tällä kertaa Heli oli hiukan alavireessä eikä sijoitus ollut aivan terävintä huippua, vaikkakin ilman muuta hyvä, 15:s. Helin sisko Tiina sen sijaan teki tekstintekijän mielestä varsinaisen huippupaukun sijoittumalla kymmenenneksi. Miksikö Heli on vuoden suomalaissuunnistaja? Ainut suomalainen MM-mitalisti Sveitsissä keskimatkan pronssillaan vain 52 sekuntia kuningatar Simonesta jääneenä. Lisäksi jo keväällä Heli teki ainutlaatuista suomalaishistoriaa. Hän suunnisti kaikilla PM-matkoilla mitalin! Neljä mitalia, kolme pronssista ja yksi hopeinen. Tällaiseen ei ole suomalaisista kujaan,tuskin muistakaan, kyennyt aiemmin PM-kisoissa.

kuva15fl_pieni.jpgKumpikohan näistä kahdesta suunnistajasta kulkee kuvassa nopeammin? Sitä kuva ei kerro, mutta sen se kertoo, että lujaa kulkevat molemmat, niin Elias Kuukka TP, H10RR (sija 18.) kuin kaksinkertainen Forssan Kännykkäkisavoittaja Pasi Ikonen. Maailman- (2001) ja tuore Pohjoismaiden (2003) mestari Ikonen jahtasi Kännykkäkisoissa tosissaan ainutlaatuista, kolmatta perättäistä voittoa maailman kermasta loppuun saakka. Siitä kertoo loppuaika 23.26, joka olisi oikeuttanut 3. sijalle ellei Pasi olisi leimannut 4. rastia noin 30 metriä aikaisemmalla pukilla... Kyseisellä rastilla kaatui myös vuoden 2000 kolmosen, Peter Öberginkin, RUOTSI, loistosuunnistus, joka olisi tuottanut 6. sijan. Onko niin, ettei nykypäivän huippusuunnistaja tarkista koodeja vaan luottaa äärimmäisen varmaan taitoonsa? Kuva: Seppo Pessinen

kuva16_pieni.jpgToivo Ryyppö NaTe, sarja H65, oli Kännykkäkisavoittaja jo kolmannen kerran peräkkäin. Muut palkinnonsaajat vasemmalta: 2. Mikko Houni EE, 3. Pertti Salminen KooVee, 4. Auvo Laaksonen MS-52 ja 5. Pekka Loukkalahti EE.

kuva17_pieni.jpgJos ovat kaikkien aikojen suunnistajiin kuuluvat Björnar Valstad NORJA ja Hanne Staff NORJA iloisia käynnistään kisoissamme, niin sitä ovat järjestäjätkin monen vuoden odotuksen jälkeen. Tuloksena sijat 10 ja 4. Tervetuloa ensi vuonna uudelleen! Viimeksi Sveitsissä 2003 pariskunta suunnisti MM-hopealle juuri tällä keski=pikamatkalla. Plakkarissa ovat lisäksi mm. henkilökohtaiset (Hannella kahdet) ja viestin maailmanmestaruudet sekä maailman cupin kokonaisvoitot molemmilla (Hannella kahdet). Lisäksi Hanne Staffilla on ylivoimaisesti eniten maailman cupin osakilpailuvoittoja miehetkin huomioiden!

kuva18_pieni.jpgPoikkeuksellisesti Urjalan Urheilijat oli vuoden 2003 Forssan Kännykkäkisojen pääjärjestäjänä tukenaan tietysti Fin5-järjestelyihin keskittynyt Lounais-Hämeen Rasti. Kilpailunjohtajana toimi Kauko Keränen. Huolimatta siitä, että Keräsellä ei ollut kokemusta tämän luonteisen kisan johtamisesta hän paneutui ja panosti hyvissä ajoin edellisestä vuodesta alkaen kisojen korkeatasoiseen toteuttamiseen, tunnollisesti ja kokonaisvaltaisesti. Kun tukena olivat motivoituneet sektoripäälliköt ja innostuneet aattopäivien ja kisapäivän tekijät, kisat onnistuivat toivotulla tavalla. Runsaasti kiitokset niin koti- kuin ulkomailtakin palkitsivat aikaansaannoksen. Joten ei syyttä miehellä tyytyväinen ilme kisojen päätyttyä!

kuva19_pieni.jpgKansainvälistä on porukka H21B-sarjankin kärjessä. Voittajan, kovavauhtisen Tanskan päävalmentajan Jari Ikäheimosen Farum OK, puolesta palkintoa on hakemassa puoliso Taru (naisten pääsarjassa 52.). 12 sekuntia hävisi Olli-Jussi Korpinen, joka edustaa norjalaista Ås IL-seuraa. 3. hiihtosuunnistuksen EM-2003 normaalimatkan 5. ja viestin Euroopan mestari Eivind Tonna NORJA, 4. Mikko Savelainen HS, 5. Nicolai Nilsen TANSKA ja 6. Hans C. Skogholt NORJA. Kuvan ulkopuolelta todettakoon, että 7. oli Stefan Schlatter SVEITSI, 8. Pasi Vainikainen Lynx, 9. Jakob Ödum TANSKA ja 10. Jurgis Krastins LATVIA (Pihkan). Toinenkin Norjan hiihtosuunnistuksen EM-viestikultajoukkueen jäsenistä suunnisti Kännykkäkisoissa: Miesten pääsarjassa Öystein Kvaal-Österbo, joka sijoittui mainiosti 30:nneksi yhdessä Simo Martomaan kanssa.

kuva20_pieni.jpgTällä kertaa Forssan Kännykkäkisat järjestettiin liki Urjalan keskustaa Veijo ja Armi Halosen tilalla. Suunnistusta enemmän tuntevat muistavat, että Veijo Halonen oli kansallinen huippumme miesten pääsarjassa 60-70 -luvuilla. Hän on Urjalan Urheilijoiden kasvatti, nuorten PM-edustaja, suunnisti parhaan miehuusiän Lounais-Hämeen Rastissa ja siirtyi menestyskautensa loppupuolella KooVee:hen, jota hän nykyäänkin edustaa. Erityisesti SM-kisoissa ja Jukolan viesteissä Veijo näytti kykynsä. Siitä osoituksena LHR:n kaudella SM-pääsarjasijat 6, 7, 9, 10 ja 13. Jukolassa oli normaalia, että Halonen tuli joko kärjessä tai kärjen tuntumassa vaihtoon (myös KooVeessä). Hän oli myös mukana vuonna 1969, jolloin LHR johti Jukolaa 5. osuudella ja oli maalissa 9. Veijo Halonen oli tuottamassa Lounais-Hämeen Rastille SM-viesteissäkin sijoja 10. ja 12. Tuolloin joukkueita oli jo pitkälle toista sataa. Jopa viestin SM-kulta oli tarjottimella vuonna 1967 ellei Veijo olisi lukenut käsinpiirrettyä 7. rastia 1. rastiksi ja käynyt siellä ensin. Muuten suunnistus oli täysin virheetön.

kuva21_pieni.jpgVuoden 1998 Forssan Kännykkäkisa-voittaja Jani Lakanen ja kisahetkellä tuore PM-mestari Emil Wingstedt RUOTSI, heti maaliintulon jälkeen reitin kimpussa. Jani ei saanut minuuttia aikaisemmin lähtenyttä Emiliä kiinni vaan väliä jäi vielä 40 sekuntia. Keskustelua seuraa Stig Alvestad NORJA, sija 62. Miehethän ovat ennenkin taistelleet tulisesti keskinäisestä paremmuudesta. Ehkä parhaiten muistetaan kamppailu vuoden 2000 maailman cupin kokonaisvoitosta Portugalin finaalissa. Kamppailu tuolloin oli jopa niin tiukkaa, että pikamatkalla miehet suunnistivat voittoon samalla ajalla, ja normaalimatkalla tämän kärkiparin eroksi tuli vain 14 sekuntia! Tuo kamppailuhan toi maailman cupin kokonaisvoiton Lakaselle, ensimmäisen kautta historian, kun Jani ohitti toisen Forssa-voittajan Tore Sandvikin. Kolmas tuolla MC-normaalimatkalla muuten oli ko. matkan maailman ja Euroopan mestari Thomas Buhrer SVEITSI.

kuva22_pieni.jpgLähes kaikki oli tämän vuoden Kännykkäkisoissa seurattavissa yhdellä silmäyksellä. Tässä samanaikainen silmäys maalileimaukseen ja pääsarjojen lähtöpalliin.

TIETOKILPAILU: Tunnistatko, ketkä ovat nämä kolme kilpailijaa? Siis kaksi lähtöpallilla ja maalileimaaja? Vastauksia voi antaa vaikka suunnistusnetin keskustelupalstalle!

sveitsilaiset_pieni.jpgForssan Kännykkäkista onnittelee sveitsiläisiä! Viime kesänä Sveitsi järjesti tekstintekijän mielestä kaikkien aikojen parhaat MM-kisat. Lisäksi Sveitsin huippusunnistajat menestyivät loistavasti. Menestyjät ovat mestarisuunnistajia, jotka olisivat voineet menestyä samalla tavalla missä mailmankolkassa tahansa!

Tästä Forssan Kännykkäkisoilla on erityinen ilo onnitella sveitsiläisiä, ovathan he olleet, kuten kisatilastomme osoittavat, ahkerimmin vierailleita ulkomaalaisia huippukisoissamme. Esim. nämä mitalistit ovat vierailleet Forssan seudulla yhteensä 21 kertaa. Brigitte Wolfilla paras sijoitus 7./2003, Simone Luderilla 1./2002, Vroni König-Salmella 1./2003, Marie-Luce Romanensilla 3./1996 ja Thomas Buhrerilla 4./1996.

ilmoitus_pieni.jpgForssan Kännykkäkisoja on pyritty toteuttamaan menneen kymmenen vuoden aikana kaikilla sektoreilla korkealla profiililla. Niin myös markkinoinnin ja viestinnän osalta maailmalla, Suomessa kuin Forssan seudulla ja itse kisoissa. Kuvassa yksi esimerkki vuosittaisesta yleisömainoksesta Forssan Lehdessä. Tämän yleisömainoksen, joka on ollut vuosittain neljä kertaa runsaan kahden viikon aikana lehdessä, erityistarkoitus on ollut tuoda iskevästi halutut asiat huippukisoista ihmisten silmiin. Lisäksi tietysti ovat olleet Forssan Lehden näyttävät jutut kisoista vuoden alkukuukausista lähtien.